UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers
























UGC NET in Library and Information Science











The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.









National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.











UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS













21. Major elements of a profession are




(i)    Philosophy


(ii)   Body of knowledge


(iii)  Publicity


(iv)  Status




Codes:




(A)  (i), (ii), (iv) are correct


(B)  (i), (ii), (iii) are correct


(C)  (ii), (iii), (iv) are correct


(D)   (i), (iii), (iv) are correct




Answer: (A)









22. Which of the following states don’t have library legislation?




(i)                Haryana


(ii)               Delhi


(iii)             J & K


(iv)             Manipur




Codes:




(A)             (i) and (ii) are correct


(B)              (ii) and (iii) are correct


(C)              (i) and (iv) are correct


(D)             (ii) and (iii) are correct




Answer: (B) and (D) Both









23. Which of the following principles are associated with library building planning?




(i)               Principle of Uniformity


(ii)              Principle of Comfortability


(iii)             Principle of Simplicity


(iv)             Principle of Continuity




Codes:




(A)             (i), (ii) and (iii) are correct


(B)              (ii), (iii) and (iv) are correct


(C)              (i), (ii) and (iv) are correct


(D)             (iii), (iv) and (i) are correct




Answer: (B)









24. ETD database in India is maintained by




(i)               Shodhgangotri


(ii)              Vidyanidhi


(iii)             Shodhganga


(iv)             INDEST-AICTE consortium




Codes:




(A)             (i) and (iii) are correct


(B)             (ii), (iii) and (iv) are correct


(C)             (ii) and (iii) are correct


(D)             (iii) and (iv) are correct




Answer: (C)









25. Vocabulary in a database is controlled by




(i)               Thesaurus files


(ii)              Dictionary files


(iii)             Standard files


(iv)             Authority files




Codes:




(A)             (i) and (ii) are correct


(B)             (iii) and (iv) are correct


(C)             (i) and (iii) are correct


(D)             (i) and (iv) are correct




Answer: (B)









26. Limitations of Bibliometrics is/are




(i)               Analyzing research and development trends


(ii)              Describing text, not necessarily meaning and context


(iii)             Identifying the active areas of research


(iv)             Citation bias




Codes:




(A)             (ii) and (iv) are correct


(B)              (i) and (iii) are correct


(C)              (i), (ii) and (iv) are correct


(D)             (ii) and (iii) are correct




Answer: (A)









27. Identify the technique(s) to collect the data regarding the number of persons visited the periodical section of the library at different hours of the day.




(i)               Questionnaire


(ii)              Interview


(iii)             Observation


(iv)             Library records




Codes:




(A)             (i) and (ii) are correct


(B)             (ii) and (iii) are correct


(C)             (iii) and (iv) are correct


(D)             (ii) and (iv) are correct




Answer: (C)









28. Which of the following are prohibited under copyright?




(i)   Downloading a document, printing multiple copies


(ii)  Placing a copyright protected document on web-server


(iii) Downloading a document and save it in folder


(iv) Downloading a document with license to use and E-mailing it




Codes:




(A)  (i), (iii) and (iv) are correct


(B)  (i), (ii) and (iii) are correct


(C)  (iii), (iv) and (ii) are correct


(D)  (i), (ii) and (iv) are correct




Answer: (D)









29. The professional ethics help to –




(i)               Get the right direction


(ii)              Enhance image


(iii)             Get more salaries


(iv)             Resolve day to day issues




Codes:




(A)             (ii) and (iii) are correct


(B)              (i) and (iv) are correct


(C)              (i) and (ii) are correct


(D)             (ii) and (iv) are correct




Answer: (C)









30. Match the following

LIST - I




a. Systematic Bibliography                     



b. Analytical or Critical                           



c. Historical Bibliography                       



d. Documentary Bibliography                 

LIST - II



i) List of macro/micro ideas of articles

ii) Investigation of physical nature of books

iii) Listing of items with minimum details

iv) Concerned with art of writing, printing and binding


Codes:




            a          b          c          d


(A)       i           iv         iii         ii


(B)       ii          I           iv         iii


(C)       iii         ii          iv         i


(D)       ii          iv         iii         i




Answer: (C)




































SEE ALSO


Post a Comment

Previous Post Next Post