UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers
























UGC NET in Library and Information Science











The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.









National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.













UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS






















11. “Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is




(A)             Raw Title


(B)              Expressive Title


(C)              Kernel Title


(D)             Transformed Title




Answer: (C)









12. A graphical representation using symbols to represent operations, data, flow, etc. is




(A)             Logical Chart


(B)              Flow Chart


(C)              System Flow Chart


(D)             Network Chart




Answer: (B)









13. The 12 rules for relational database were given by




(A)             E.F. Codd


(B)              Charles Babbage


(C)              James Weyer


(D)             Tim Berners Lee




Answer: (A)









14. A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is




(A)             Bit handling


(B)              Bit mapping


(C)              Bit pattern


(D)             Bit matrix




Answer: (B)









15. ZOTERO is a –




(A)             Content Management System


(B)              Reference Management System


(C)              Serials Management System


(D)             Bibliographic Reference Management System




Answer: (D)









16. A network in which the host computer controls different nodes which further control other nodes, is known as




(A)             Star Network


(B)              Ring Network


(C)              Hierarchical Network


(D)             Multipoint Network




Answer: (C)









17. Impact factor is devised by




(A)             Eugene Garfield


(B)              Alan Pritchard


(C)              David Hume


(D)             Louis Brandeis




Answer: (A)









18. A skillful method of providing means, mechanism and structural elements to streamline organizational work is known as




(A)             Role Analysis


(B)              Strategic Planning


(C)              Work Culture


(D)             Autonomous Planning




Answer: (B)









19. Financial allocation made to a library for purchase of furniture and equipment’s usually comes under the budget head




(A)             Recurring grant


(B)              Endowments


(C)              Non-recurring grant


(D)             Annual grant




Answer: (C)









20. Historical/Government records related to an organization are maintained in




(i)                 Achieves


(ii)               Museums


(iii)             Repositories


(iv)             Government libraries




Codes:




(A)             (i) and (ii) are correct


(B)              (ii) and (iii) are correct


(C)              (i) and (iii) are correct


(D)             (ii) and (iv) are correct




Answer: (C)




















SEE ALSO


Post a Comment

Previous Post Next Post